Sunday, April 14, 2013

Bihun Goreng Tom Yam



Bahan-bahannya:
1 bungkus bihun kering - direndam semalaman dan ditoskan.
1 labu bawang besar saiz sederhana dihiris
4 ulas bawang putih dihiris
Udang saiz sederhana (kuantiti udang yang digunakan ikut citarasa masing-masing)
Sotong  dipotong bulat - Kak Noor tidak masukkan
2 senduk nasi cili kering kisar
1 sudu besar kicap manis
2 sudu besar pes tom yam
1sudu teh cuka
Taugeh secukupnya.  Boleh diganti dengan kobis sekiranya taugeh tidak ada.
Batang saderi dihiris
Daun bawang dihiris
Cili merah dihiris
Bawang goreng
Garam/gula/serbuk perasa
Sedikit minyak untuk menumis



Penyediaannya:
1.  Panaskan minyak di dalam kuali.  Tumis bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau dan kekuningan.
2.  Masukkan cili kering kisar .  Masak sehingga cili garing dan naik bau.
3.  Kemudian masukkan air secukupnya diikuti dengan pes tom yam, garam, gula, dan serbuk perasa (jika suka).  Biarkan ia mendidih. Pastikan air yang dimasukkan mencukupi untuk melembutkan bihun.  Elakkan daripada menambah air setelah bihun dimasukkan di dalam kuali.
4.  Selepas itu masukkan udang, sotong, dan batang saderi.  Biarkan di atas dapur sehingga udang dan sotong masak.
5.  Selepas bahan-bahan di no. 4 tadi mesra dengan kuah, masukkan bihun.  Gaul rata.
6.  Apabila bihun telah masak, masukkan taugeh  dan digaul lagi.  Kacau seketika di atas dapur.  Bila nampak taugeh telah bercampur mesra dengan bihun, bolehlah ditutup api.  Jangan sampai taugeh layu.
7.  Hiaskan dengan cili merah, daun bawang, dan bawang goreng semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment