Bahan-bahannya:
4 - 5 ketul ikan kurau masin - potong kecil
1 sikat pisang muda
1 cawan pati santan
2 batang serai - dititik
Sedikit ikan bilis - dibasuh dan ditumbuk kasar
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan dikisar:
3 - 4 biji cili api (warna merah)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2 inci kunyit hidup
2 cawan santan cair - 1/2 cawan pati santan + 1 1/2 cawan air)
(Satukan bahan-bahan di atas dan dikisar halus bersama santan cair)
Cara-cara memasak:
- Siat kulit pisang dan potong serong. Kemudian rendam di dalam air garam lebih kurang 1/2 jam.
- Masukkan bahan-bahan kisar, pisang, ikan bilis, serai, dan ikan masin di dalam periuk Masak sampai pisang agak lembut.
- Selepas itu masukkan pati santan. Perasakan dengan garam dan gula.
- Masak sehingga kuah mendidih sekali. Kacau kemudian tutup api.
No comments:
Post a Comment