Sunday, March 24, 2013

Kek Coklat Moist (Kukus)


Bila tengok N3 kek coklat dalam blog rakan-rakan, teruja sangat ingin mencuba membuatnya.  Kak Noor  bukanlah seorang yang mahir membuat kek  seperti rakan-rakan blogger yang lain di mana kek-kek yang dipaparkan dalam blog begitu cantik dan membangkitkan selera.  Kak Noor juga tidak pernah menghadiri mana-mana kelas membuat kek, hanya membuatnya mengikut resepi sahaja.  Bolehlah sekadar untuk santapan seisi keluarga.


Memandangkan `keteringinan' Kak Noor tidak dapat dibendung lagi, maka hari ini Kak Noor cuba membuat kek coklat moist.  Resepi asal kek coklat moist ini diambil  dari blog  Bukan Sekadar Masakan.  Cuma dari segi penggunaan minyak masak, Kak Noor ganti dengan margerin yang dicairkan.  Untuk topping dan hiasannya pula Kak Noor guna Hershey's syrup chocolate flavour yang boleh dibeli di pasar raya dan hanya ditaburkan coklat rice.

Bahan-bahannya :
2 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil baking soda
3/4 ( tiga suku cawan) minyak masak  (Kak Noor guna 3/4 cawan margerin cair
1 cawan gula
1 cawan air suam
1/2 cawan susu pekat
1 cawan serbuk koko ( Kak Noor guna serbuk koko jenama van hauten)
3 biji telur
Beberapa titik esen vanila

Untuk Topping dan Hiasan:
1/2 bar coklat masakan di campur dengan 2 sudu besar butter, 1/2 sudu besar gula halus dan beberapa titik esen vanila. guna kaedah double boiler, kemudian curah pada kek yang telah sejuk dan taburkan coklat rice diatasnya.(Kak Noor guna Hershey's Syrup chocolate flavor untuk menggantikan topping di atas).

Cara-caranya:
1. Ayak tepung gandum bersama, serbuk koko, baking powder dan baking soda, ketepikan. Panaskan pengukus.
2 Dengan menggunakan mixer, pukul telur hingga berbuih dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kembang dan gula hancur.
3. Masukkan pula tepung yang siap di ayak tadi, sedikit demi sedikit berselang seli dengan air suam, kacau menggunakan senduk kayu atau spatula, kemudian masukkan pula esen vanila, susu pekat dan minyak masak, kacau sebati. jangan over mix, gunakan kaedah kaup balik.
4. Alaskan acuan bulat atau petak ber ukuran 20cm dengan baking sheet, curahkan adunan di dalam acuan dan tutup permukaan acuan dengan alumunium foil bagi mengelakkan air jatuh di atas permukaan kek dan kukus selama 1 jam ke 1 jam 30 minit, sejukkan.

Hershey's syrup yang digunakan untuk topping.

No comments:

Post a Comment