Saturday, March 2, 2013

Kari Ikan Kembung




Pagi tadi sempat masak kari ikan ini sebelum ke pejabat.  Semalam dah rancang dengan rakan sepejabat, masing-masing  nak bawa masakan daripada rumah untuk makan tengah hari ramai-ramai di pejabat.  Kali ini Kak Noor masak tak banyak memandangkan ahli keluarga telah berkurang; sebab tiga orang anak KaNoor telah ke kolej dan universiti.  So bahagi dua le... separuh tinggal kat rumah dan separuh lagi bawa ke pejabat.  

Alhamdulillah... pada hari Jumaat yang mulia ini dapat juga beri  rakan-rakan sepejabat merasai masakan kita. Kawan Kak Noor pula bawa Gulai pisang ikan kering kurau, masakan Negeri Sembilan.  Memang mengancam habis. Ada pula sambal belacan.   Memang tak sabar tunggu lunch time.  Kak Noor tengok bertambah-tambah juga dia orang makan. Habislah juga nasi di dalam rice cooker tu.... Alhamdulillah.... syukur.





Bahan-bahan yang diperlukan:
1/2 kg. ikan kembung saiz sederhana
1/2 cawan pati santan kelapa sawit + 1 cawan air (guna cawan yang sama)
2 biji tomato (dipotong empat)
Beberapa biji bendi  - basuh dulu baru dipotong tangkainya
2 biji cili hijau - dibelah dua memanjang (jangan sampai putus)
1 biji bawang besar - dibelah empat
Air asam jawa
1 senduk besar minyak masak
Garam secukup rasa.

Bahan-bahan B (ditumis):
1 sudu kecil halba campur
3 biji bawang merah (kecil) dihiris
2 ulas bawang putih dipotong
2 tangkai daun kari

Bahan-bahan B (diblend):
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
4 sudu besar rempah ikan
1 sudu kecil serbuk jintan putih
1 sudu kecil jintan manis
1 sudu kecil serbuk cili
1 sudu kecil serbuk kas-kas (sekiranya diperlukan)
Sedikit air





Cara-cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak di dalam periuk atau kuali. Tumis halba campur. Apabila naik bau, masukkan bawang merah dan bawang putih yang dihiris, dan daun kari.Tumis sehingga bawang bertukar warna kekuningan.
  2. Selepas itu masukkan bahan-bahan B. Kacau rata dan biarkan sebatian kari masak sehingga terbit minyak.
  3. Kemudian masukkan air asam jawa, kacau rata.
  4. Setelah itu masukkan santan dan garam.  Masak sehingga kuah mendidih.
  5. Kemudian masukkan ikan.  Biarkan ikan masak selama 15 - 20 minit.
  6. Selepas itu masukkan bendi, buah tomato,  dan cili hijau.  Biarkan kari menggelegak selama 3 - 5 minit lagi.
  7. Tutup api dapur.  Tudung periuk dengan penutup supaya bau haruman rempah kari tidak terbebas.

No comments:

Post a Comment