3 ekor ikan merah
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 helai daun pandan (disimpul)
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 biji bawang merah - dihiris memanjang
2 ulas bawang putih - dihiris memanjang
2 inci halia - dihiris memanjang
2 sudu makan serbuk perisa ikan ataupun ayam
5 biji cili api - dipotong serong
2 biji ubi kentang - dipotong dadu
Garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
Sedikit minyak bagi menumis
5 cawan air
Sedikit bawang goreng
Cara membuatnya:
- Panaskan minyak. Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, cili api, daun limau purut, dan daun pandan sehingga wangi.
- Masukkan air secukupnya dan ubi kentang. Biarkan mendidih sehingga ubi empuk.
- Kemudian masukkan ikan dan masak dengan api yang sederhana.
- Tambahkan garam dan sedikit serbuk perisa ikan.
- Taburkan daun bawang, daun ketumbar, dan bawang goreng semasa menghidang.
Sumber: Hidangan Terbaik Dunia Thai oleh Chef Nazira Noran
No comments:
Post a Comment