Sunday, February 10, 2013

Sup Ikan Merah ala Thai

Bahan-bahannya:
3 ekor ikan merah
1 batang serai (dititik)
5 helai daun limau purut
2 helai daun pandan (disimpul)
2 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
4 biji buah pelaga
3 biji bawang merah - dihiris memanjang
2 ulas bawang putih - dihiris memanjang
2 inci halia - dihiris memanjang
2 sudu makan serbuk perisa ikan ataupun ayam
5 biji cili api - dipotong serong
2 biji ubi kentang - dipotong dadu
Garam secukup rasa
1 tangkai daun bawang
1 tangkai daun ketumbar
Sedikit minyak bagi menumis
5 cawan air
Sedikit bawang goreng

Cara membuatnya:
  1. Panaskan minyak.  Kemudian tumiskan bawang merah, bawang putih, halia, serai, kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga, cili api, daun limau purut, dan daun pandan sehingga wangi.
  2. Masukkan air secukupnya dan ubi kentang.  Biarkan mendidih sehingga ubi empuk.
  3. Kemudian masukkan ikan dan masak dengan api yang sederhana.
  4. Tambahkan garam dan sedikit serbuk perisa ikan.
  5. Taburkan daun bawang, daun ketumbar, dan bawang goreng semasa menghidang.
Sumber: Hidangan Terbaik Dunia Thai oleh Chef Nazira Noran

No comments:

Post a Comment