Sunday, February 10, 2013

Som Tam (Kerabu Betik)

Sumber:  Hidangan Terbaik Dunia Thai oleh Chef Nazira Noran

Bahan-bahannya:
1/4 biji betik muda (diparut halus)
2 biji bawang merah (dihiris halus)
2 sudu makan udang kering (ditumbuk)
2 sudu makan kacang gajus (ditumbuk)
8 biji cili api (dipotong nipis)
4 batang kacang panjang (dipotong panjang)
3 tangkai daun bawang (dipotong panjang)
3 tangkai kangkung (dipotong panjang)
4 biji limau nipis (diambil jus)
2 sudu makan sos ikan
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Cara-cara membuatnya:

  1. Satukan betik, udang kering, bawang merah, cili api, sos ikan, garam, dan gula secukup rasa.
  2. Perahkan jus limau dan gaulkan sehingga sebati.
  3. Kemudian tabur kacang gajus di atasnya sebelum menghidang bersama ulam kacang panjang, kangkung, dan daun bawang.
  4. Simpan di dalam peti sejuk dan enak juga dimakan semasa sejuk.
Tips:
  1. Masyarakat Thailand biasanya menjadikan somtam ataupun kerabu betik ini sebagai pencuci mulut tetapi boleh juga dijadikan ulam bersama nasi putih.

No comments:

Post a Comment