Bahan-bahannya:
*1/2 kg daging
*1sudu kecil serbuk kunyit
*1 sudu besar serbuk lada hitam
*1 sudu teh gula
1 biji bawang besar - dihiris
4 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos cili
4 sudu besar sos lada hitam (jenama apa pun boleh) - Kak Noor guna sos lada hitam Sarawak
3 biji ubi kentang - dipotong wedges
2 biji bawang besar - dipotong bulat
Daun bawang dan daun sup
Garam/gula/serbuk perasa
Minyak secukupnya
Air secukupnya
Cara-cara memasak:
- Daging dibersihkan dan dihiris nipis dan lebar. *Perapkan daging dengan serbuk kunyit, serbuk lada hitam, dan 1 sudu teh gula. Ketepikan selama lebih kurang 30 minit.
- Panaskan minyak. Tumis hirisan bawang besar, hirisan bawang putih, dan hirisan halia sehingga kekuningan dan naik bau.
- Masukkan sos lada hitam dan kacau rata. Selepas itu masukkan 1 cawan air, diikuti dengan sos cili dan sos tiram. Kacau lagi.
- Seterusnya masukkan daging yang telah diperap tadi. Kacau rata dan kemudian tambahkan air secukupnya. Masak sehingga daging empuk. Sekiranya air telah kering tetapi daging masih belum empuk, bolehlah ditambah air dan masak lagi sehingga daging empuk.
- Semasa daging 3/4 empuk dan air masih belum kering, bolehlah dimasukkan ubi kentang. Perasakan dengan gula, garam, dan serbuk perasa.
- Apabila kuah telah agak pekat, masukkan bawang besar yang dipotong bulat, daun bawang, dan daun sup. Kacau rata dan tutup api.
- Sedia untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment