Wednesday, February 13, 2013

Ayam Kicap Berempah Madu



Bahan-bahannya:
½ ekor ayam - dipotong 8 
Garam dan gula secukup rasa 
Kicap pekat manis secukupnya
1 sudu besar sos cili 
1 sudu besar sos tiram 
4 sudu besar madu 
1 biji bawang besar – dihiris bulat 
1 biji cili merah – dihiris 
Daun sup/daun bawang 
Minyak untuk menumis dan menggoreng
Bahan-bahan Tumis:
1 biji bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2cm halia - dikisar
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
 1 tangkai daun kari
Bahan-bahan pes:
1 sudu besar rempah kari daging 
1 sudu besar rempah kurma 
1 sudu kecil jintan manis 
1 sudu kecil jintan putih 
2 sudu besar serbuk cili 
Air secukupnya 
(Bahan-bahan di atas disatukan dan dibancuh dengan air sehingga sebati) 

Cara memasak:
1. Perap ayam bersama garam, serbuk kunyit dan sedikit rempah kari daging. Ketepikan lebih kurang 30 minit.
2. Panaskan minyak dan goreng ayam sehingga masak (jangan terlampau garing). Angkat dan toskan.
3. Kemudian panaskan lebihan minyak tadi dan tumis bahan kisar bersama kulit kayu manis, bunga lawang dan daun kari sehingga naik bau.
4. Seterusnya masukkan bancuhan bahan pes . Tumis sehingga naik bau dan terbit minyak.
5. Setelah itu masukkan kicap pekat, sos cili, sos tomato, dan sos tiram. Kacau rata. Masukkan sedikit air. Sekiranya mahukan kuah lebih, boleh dimasukkan air (sukatan air yang dimasukkan bergantung kepada kuantiti kuah yang dikehendaki).
6. Akhir sekali perasakan dengan gula dan garam. Masukkan ayam goreng tadi, diikuti dengan madu dan hirisan bawang besar bulat. Gaul sebati.
7. Taburkan daun sup, daun bawang, dan hirisan cili merah semasa menghidang.

No comments:

Post a Comment