Bahan-bahannya:
10 ekor sotong saiz sederhana – dipotong gegelang
Kacang buncis – ikut keperluan
1 biji tomato - dibelah empat
1 biji cili merah – dibelah dua tetapi tidak putus
1 biji cili hijau – dibelah dua tetapi tidak putus
2 cawan pati santan (sekiranya guna santan sawit KHALIS, kurangkan kepada 1 cawan sahaja)
Sedikit kunyit serbuk
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan ditumis:
2 sudu besar makan minyak
1 labu bawang besar saiz kecil – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang serai diketuk
1 inci halia - dihiris
Cara-caranya:
1. Sotong digaul dengan serbuk kunyit dan diketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan serai terlebih dahulu diikuti dengan bawang besar, bawang putih, dan halia. Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
3. Selepas itu masukkan sotong dan kacau selama 1 minit. Kemudian tuangkan santan dan kacau rata lagi. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah sedikit air.
4. Masukkan kacang buncis, buah tomato, cili merah, dan cili hidup. Perasakan dengan garam dan gula. Setelah cukup rasanya,dan kuah telah mendidih, bolehlah ditutup api.
5. Sedia dihidangkan. Sebagai set pembuka selera bolehlah dihidangkan bersama ikan masin, sambal belacan dan ulam-ulaman.
1 biji cili merah – dibelah dua tetapi tidak putus
1 biji cili hijau – dibelah dua tetapi tidak putus
2 cawan pati santan (sekiranya guna santan sawit KHALIS, kurangkan kepada 1 cawan sahaja)
Sedikit kunyit serbuk
Garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan ditumis:
2 sudu besar makan minyak
1 labu bawang besar saiz kecil – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 batang serai diketuk
1 inci halia - dihiris
Cara-caranya:
1. Sotong digaul dengan serbuk kunyit dan diketepikan.
2. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan serai terlebih dahulu diikuti dengan bawang besar, bawang putih, dan halia. Tumis sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
3. Selepas itu masukkan sotong dan kacau selama 1 minit. Kemudian tuangkan santan dan kacau rata lagi. Sekiranya kuah agak pekat, bolehlah ditambah sedikit air.
4. Masukkan kacang buncis, buah tomato, cili merah, dan cili hidup. Perasakan dengan garam dan gula. Setelah cukup rasanya,dan kuah telah mendidih, bolehlah ditutup api.
5. Sedia dihidangkan. Sebagai set pembuka selera bolehlah dihidangkan bersama ikan masin, sambal belacan dan ulam-ulaman.
No comments:
Post a Comment