Friday, July 12, 2013

IKAN SAMBAL KICAP ALA MAMAK




Bahan-bahannya:
5 ekor ikan mata besar (Ikan lain pun boleh)
2 senduk nasi cili kering kisar
1 biji tomato - dibelah 4
1 labu bawang besar - dipotong gegelang
1 labu bawang besar - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
1 inci halia - dihiris
1 batang serai - diketuk
2 tangkai daun kari - dilurut
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar sos cili
1 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
Garam dan gula secukup rasa
Minyak secukupnya untuk menumis

Cara-cara memasak:
1.  Ikan dibersihkan dan digaramkunyitkan.  Kemudian digoreng sehingga garing.  Ketepikan.
2.  Gunakan sedikit daripada minyak gorengan untuk menumis.  Bila minyak panas, tumis halia, serai,  dan daun kari sehingga naik bau.  Kemudian baru dimasukkan bawang besar dan bawang putih.  Tumis sehingga bawang kekuningan kemudian baru dimasukkan cili kering kisar.  Masak sehingga cili garing/terbit minyak.
3.  Setelah cili garing, masukkan 1 cawan air dan kacau.  Masukkan sos tiram, sos cili, sos tomato, dan kicap. Perasakan dengan garam dan gula.  Kacau rata dan biarkan kuah sambal mendidih.
4.  Setelah  kuah mendidih dan rasapun dah ok, bolehlah dimasukkan ikan goreng tadi. Masukkan bawang besar yang dipotong gegelang dan buah tomato.   Kaupbalikkan supaya sambal menyaluti ikan goreng tadi. Cara lain ialah dengan mencurahkan kuah sambal di atas ikan.
5.  Semasa menghidang, bolehlah dihiaskan dengan daun sup/daun bawang.

No comments:

Post a Comment