Tuesday, July 9, 2013
Kari Masak Merah Peha Ayam - Kari Pekat
Bahan-bahannya:
5 ketul peha ayam saiz besar
3 biji ubi kentang kulit kuning – dibelah dua (tidak perlu kupas kulit)
1 biji buah tomato – dibelah dua
1 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air (gunakan cawan yang sama)
1 keping asam gelugor (asam keping)
2 biji cili hijau – dibelah dua, tidak putus
Minyak secukupnya untuk menumis
Bahan-bahan A (ditumis):
2 biji bawang merah (bawang kecil) – dihiris
2 ulas bawang putih – dihiris
1 inci halia – dihiris
1 inci kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
3 biji buah pelaga
2 tangkai daun kari – dilurut daunnya
Bahan-bahan B (disatukan dan diblend):
3 sudu besar serbuk kari masak merah Cap O
1 labu bawang besar
3 ulas bawang putih
1 sudu besar kas-kas
Air secukupnya
Cara-cara Memasak:
1.Panaskan minyak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan A sehingga naik bau dan bawang kekuningan.
2. Masukkan bahan-bahan B dan kacau rata. Tutup periuk. Masak sehingga rempah menjadi garing dan naik bau.
3. Setelah rempah garing, masukkan peha ayam dan 1 cawan air. Kacau rata dan tutup periuk. Perlahan api dan biarkan ayam mereneh selama lebih kurang 10 minit.
4. Selepas 10 minit, masukkan pula santan, diikuti dengan ubi kentang dan asam keping. Kacau rata dan masak sehingga peha ayam masak dan ubi kentang empuk. Perasakan dengan garam, dan gula.
5. Setelah cukup rasa, bolehlah ditutup api. Masukkan cili hijau dan buah tomato. Tutup periuk.
6. Sebelum kari dihidangkan, kacau rata terlebih dahulu.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment