Friday, July 12, 2013

KOBIS MASAK LEMAK PUTIH SUHUN, FUCUK & CENDAWAN



Bahan-bahan A:
1 biji kobis - anggaran 200 gram - dipotong lebar
1 biji cili merah - dihiris
2 biji bawang merah (bawang kecil) - dihiris
2 ulas bawang putih - dihiris
Segenggam udang kering
2 cawan santan sawit KHALIS + 1 cawan air

Bahan-bahan B:
1 paket campuran suhun, fucuk & cendawan
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara memasak:
1.  Rendamkan suhun, fucuk & cendawan sehingga lembut dan kembang.  Kemudian ditoskan.
2.  Satukan  semua bahan A di dalam periuk.  Masak di atas dapur sehingga kuah mendidih.  Gunakan api yang sederhana.  Kuah hendaklah dikacau selalu supaya santan tidak pecah.
3.  Setelah kuah mendidih, barulah dimasukkan suhun, fucuk & cendawan tadi.  Kacau  rata dan  perasakan dengan garam dan gula.  Setelah kuah mendidih sekali lagi dan rasa pun dah ok, bolehlah ditutup api.

No comments:

Post a Comment